CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Вар/т/на и приятели“:

12/06/23 / ВАРНА
Четвърт век отворена врата към изкуството (на приятелството)

Ирена ДИМИТРОВА

На 8 декември, петък, от 18:00 часа, в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще се открие изложбата „25 години клуб Вар/т/на и приятели“. Тя е посветена на известната артгрупа, основана от Владимир Иванов, Веселин Димов и Цветан Кръстев – едни от пионерите на новите художествени форми в българското изкуство. В. Димов и Вл. Иванов участваха и бяха представени в среща-дискусия, посветена на темата за зараждането на новите художествени практики във Варна и организирана от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна през октомври.
На експозицията, която ще се открие в петък, ще бъдат представени работи на членовете и приятелите на клуб „Вар/т/на“. В рамките на паралелната програма, на 9 декември, събота, от 11:00 до 12:30 ч. известните теоретици и художници Орлин Дворянов и Илиян Лалев ще изнесат лекции в ГХГ – Варна, посветени на „Вар/т/на“. В 13:30 ч. ще започне кръгла маса по темата, която ще засегне и въпроси за съвременното изкуство.


Още за клуб „Вар/т/на“: той е замислен като място за дискусии върху съвременно изкуство и култура. Някои изследователи виждат като първообраз на клуба „Групата на седемте“ във фабрика „Вулкан“, основана от Вл. Иванов през 1987 г. Нейни членове са част от участниците/приятелите на клуб „Вар/т/на“ – В. Димов, Ил. Янков, Я. Цанев и др. Първите, присъединили се към клуба след неговото основаване в края на 90-те години на отминалия век, са варненските художници Ангел Ангелов и Бранимир Антонов. След тях идват Явор Цанев, Росен Радоев, Иван Русев, Стефка Георгиева, Петър Костадинов и др. С времето обединението започва да участва активно в художествения живот на морската столица и страната с експозиции. Клуб „Вар/т/на“ кани още колеги-художници за участие в своите проекти. Това са Илия Янков, Димитър Трайчев, Мария Зафиркова, Илиян Лалев, Орлин Дворянов, Дан Тенев, Гаро Кешишян и др., назовавайки съвместните изложби „Вар/т/на и приятели“.

Владимир Иванов и Веселин Димов на дискусионата среща
Снимка: Росен Донев

Изложбата ще продължи до 31 януари 2024 г.

„25 години клуб Вар/т/на и приятели“ се провежда с финансовото съдействие на дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.