CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Вашку да Гама: откривателят…

01/31/20 / ИСТОРИЯ
на нови земи, нови морета, нови народи

culturespace.bg

Епохата на Великите географски открития от началото на XV век до XVIII век (най-важните открития се правят през периода XVI – XVII век) – време на смелост, дързост, авантюра… Непознати земи, чужди морета, мами блясъкът на златото, ароматът на подправките… цяла чудна вселена очаква да я открият смелите мъже на Средновековието. Сред тях достойно място заема португалецът Вашку да Гама – опитен навигатор с откривателски дух, но преди всичко – смел и безстрашен мъж. Противоречива личност, той смесва грижата за хората си с жестокост към жителите на новите земи, особено ако е недоволен.

Мануел I
Това, което Колумб не успя да направи (междувременно откривайки Америка) – да намери морски път за Индия, го прави Вашку да Гама. Той открива пътя по вода към богатствата на далечната страна, като дава възможност на търговци и пътешественици да заобикалят опасните сухоземни пътища, владени от арабите, както и опасните води на Средиземно море, пълно с пиратски кораби.
Португалия през 1497 г. Наследникът на Йоан II, крал Мануел I (коронясан през 1495 г.), избира благородника Вашку да Гама (1460 – 1524 г.) да води португалския флот към Индия в търсене на морски път от Западна Европа към богатия Изток. Предците на Вашку да Гама са рицари, близки до кралската династия на Португалия.
Плавателните съдове за индийската експедиция на Да Гама са построени специално за тази кампания. На 8 юли 1497 г. Вашку да Гама тръгва с флот от четири кораба с екипаж от 170-има мъже от Лисабон. Навигаторите са най-опитните в Португалия: Перо де Аленкер, Педро Ескобар, Жоао де Коимбра и Афонсо Гонсалвиш. Не е известно със сигурност колко души са били в екипажа на всеки кораб, но приблизително 55 се връщат, а два кораба са загубени.

Четирите кораба са: „Сао Габриел“, командван от Да Гама; „Сао Рафаел“ с командир брат му Пауло да Гама – двата кораба са карака (ветроходен кораб с три или четири мачти, характерен за португалския флот през Средновековието – бел.пр.), „Сао Мигел“, каравела, малко по-малка от предишните две, командвана от Николау Коелю, и кораб-склад с неизвестно име, командван от Вашку Нунес.
По това време мюсюлманите държат монопола на търговията с Индия и други източни държави благодарение на географското си положение. Да Гама отплава от Лисабон през юли с четирите кораба, пътувайки на юг по крайбрежието на Африка. За да избегне неблагоприятните течения, той се отклонява доста към южната част на Атлантическия океан (дори пресича Екватора). Флотът най-накрая успява да заобиколи нос Добра надежда (южния край на Африка) в края на ноември и се насочва на север по източния бряг на Африка, като се спира при днешните Мозамбик, Момбаса и Малинди (и двете сега в Кения). С помощта на местен навигатор Да Гама успява да прекоси Индийския океан и да достигне брега на Индия при Каликут (сега Кожикоде) през май 1498 г.
За пътуването експедицията на Вашку да Гама се подготвя добре. И четирите кораба са въоръжени, натоварени с провизии, а на борда има преводачи, които знаят арабски, а някои от тях – и родните езици на африканските народи.
Вашку да Гама прекарва от 2 до 29 март 1498 г. в околностите на остров Мозамбик. Контролираната от арабите територия на източноафриканското крайбрежие е неразделна част от мрежата за търговия в Индийския океан. Опасявайки се, че местното население би било враждебно спрямо християните, Да Гама се представя за мюсюлманин. Но в Мозамбик местният султан приема португалците доста хладно, а местните търговци не оценяват качеството на стоките, донесени от португалците. Тогава Да Гама, страхувайки се от неприятности, набързо отплава, като накрая заповядва да бъдат обстреляни крайбрежните села.
Португалският мореплавател понякога се държи като пират. В околностите на съвременна Кения експедицията прибягва до пиратство, грабейки арабски търговски кораби, които по принцип са невъоръжени. Португалецът става първият известен европеец, посетил пристанището Момбаса (от 7 до 13 април 1498 г.), но е посрещнат с враждебност и скоро отплава.
Вашку да Гама продължава на север и на 14 април 1498 г. пристига в приветливото пристанище Малинди, чиито водачи имат конфликт с тези на Момбаса и затова приемат гостите приятелски.
Тук Вашку да Гама си осигурява успешното достигане до индийските брегове. Той договаря услугите на местен пилот-водач, който с познанията си за мусонните ветрове и бреговата линия ще води експедицията през непознатите морски пътища до Каликут, разположен на югозападния бряг на Индия.

Флотът пристига в Кападу, близо до Кожикоде (Каликут), на 20 май 1498 г. Кралят на Каликут, Самудирите (Заморин), който по това време пребивава във втората си столица Понани, се връща в Каликут, като чува новината за пристигането на чужд флот. Португалският мореплавател е посрещнат с традиционно гостоприемство, включително грандиозно шествие, но преговорите със Заморин не дават конкретни резултати. Когато местните власти питат Да Гама: „Какво те доведе тук?“, той отговаря, че са дошли „в търсене на християни и подправки“. Подаръците, които Да Гама изпраща на Заморин като дар от Дом Мануел, краля на Португалия- четири наметала от червен плат, шест шапки, четири клона корали, дванадесет алмасари, кутия със седем медни съдове, скрин със захар, две бъчви от олио и бутер мед, – са тривиални и не успяват да го впечатлят. Придворните на Заморин се чудят защо няма злато или сребро, мюсюлманските търговци, които смятат Да Гама за свой съперник, предполагат, че той е само обикновен пират, а не кралски посланик. Искането му за разрешение да остави търговски пост, който да отговаря за стоката, която той не може да продаде, е отхвърлено от краля, който настоява Да Гама да плати мито, за предпочитане – в злато, като всеки друг търговец. Раздразнен от това, Да Гама взима със сила няколко наирс (представители на хиндуистки касти – бел.пр.) и шестнадесет рибари (mukkuva) в робство.
По време на първата индийска експедиция Вашку да Гама загубва само един от четирите кораба. Останалите три успешно достигат бреговете на страната на подправките след повече от 10 месеца плаване. За съжаление, мисията му е несполука: не успява да открие търговско представителство в Каликут. Преживява и голяма лична трагедия. Брат му Пауло да Гама се разболява и умира по пътя на връщане. Но времето е пред него. Трасиран е морският път от Европа за Индия и неговият откривател – португалският мореплавател Вашку да Гама, се къпе в слава. Той е герой за португалците. Неговото откритие начертава пътя на Португалия към богатствата на Изтока и икономическия просперитет. Португалският крал му дава уникалната титла „Адмирал на Индийския океан“.
Подбор, превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.