CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Вавилон – градът на греха

06/08/23 / ИСТОРИЯ
Археологически артефакти, които разкриват живота в древния метрополитен

culturespace.bg
Името Вавилон често се използва днес като синоним на грях и разврат. Въпреки това, по време на своя разцвет той е един от най-мощните и влиятелни градове в света.
С течение на времето градът запада, рухва и по-голямата част от него напълно изчезва от лицето на земята. Но все пак различни археологически находки на мястото на древен Вавилон ни позволяват да формираме някои идеи за тази велика древна цивилизация.

ДОМОВЕТЕ


През 1899 г. археолозите откриват мястото, където се е намирал самият древен град. Къщите във Вавилон са построени не от камъни, а от глинени тухли, покрити с цветна глазура и украсени с рисунки на богове, животни и хора. Градските стени били украсени с много скъп лапис лазули (вид скъпоценен камък – бел.прев.). Повечето къщи са разположени по черни пътища, далеч от главните улици. Къщите обикновено имат само една стая, но някои къщи имат няколко. За украса на стаите са използвани декоративни кашпи (декоративни съдове, в които се поставят саксии – бел.прев.) и фенери. Играчките на децата са фигурки от глина.

МЕДИЦИНА


Пазарът във Вавилон не бил само място за пазаруване. Около него се събирали и болни с надеждата някой от минувачите, като види мъките им, да се окаже сведущ в лечението и да им помогне със съвет или на дело. Богатите граждани не идвали на пазара за помощ, за това те отивали в храма. Там им им обяснявали как са разгневили боговете и как да получат прошка. Освен това, в спешен случай, те биха могли да отидат на лекар, за да наложат гипс или да се подложат на операция. Що се отнася до наркотиците, използвали ги само въз основа на опита от минали години, предаван от поколение на поколение.

ЕРОТИЧНИ ГЛИНЕНИ ТАБЛЕТКИ


Вавилон е известен с изключителната сексуална еманципация на своите жители. Хората са правили секс без никакво смущение, понякога дори по градските улици. Много популярни по онова време са малки теракотени таблички, на които, подобно на Кама Сутра, подробно са показани различни методи за полов акт. Нямало е забрани за такива табели и те можели да се съхраняват навсякъде. Открити са дори в храмове и ва погребални места.

РИТУАЛНА ПРОСТИТУЦИЯ
Една доста неочаквана традиция е свързана с храма на богинята на плодородието и любовта Ищар. И това се крие във факта, че всяка жена от Вавилон била длъжна да посети този храм поне веднъж в живота си. Но след като влезела в него, тя не можела да си тръгне, докато не спи с мъж за пари. Мъжът, избрал жената, хвърлял сребърна монета в скута ѝ. Някои жени успявали да завършат този ритуал доста бързо, докато други, които не били привлекателни, можели да останат в храма с години.

ГАДАЕНЕ


Най-разпространеният начин за предсказване на бъдещето във Вавилон било гадаенето по вътрешните органи на животните. Вавилонците вярвали, че бъдещето може да бъде предсказано особено от черния дроб на овен. И за да вземат важно решение, те заколвали животното, изваждали му черния дроб и се опитвали да предскажат по него как ще се развие всичко. Останали са много триизмерни глинени модели на черния дроб с различни отклонения от нормата и надписи, които обозначават съответната аномалия. Очевидно те са служили като визуален материал за гадаене и извлеченият черен дроб е бил сравняван с тях. С една от тези плочи с надпис „унищожаване на малък град“ вавилонският владетел всеки път проверявал дали предстои нападение срещу малко селище.

АСТРОНОМИЯ
Астрономията във Вавилон е била много напреднала. Астрономите, изкачвайки се до върховете на зигуратите (древни шумерски храмове – бел.прев.), са проследявали движението на звездите, Венера, Юпитер, комети, използвайки математически методи, дори непознати в Европа. Използвали са Питагоровата теорема цяло хилядолетие преди раждането на автора ѝ! Вавилонските астрономи обаче не виждали научен смисъл в своите открития. Придобитите знания са прилагани от тях само в рамките на астрологията.

РИТУАЛ НА ЗАТЪМНЕНИЯТА


От всички небесни знаци вавилонците се страхували най-много от затъмненията. Те вярвали, че са последвани от много сериозни бедствия – катастрофи, убийства и въстания. Археолозите откриха глинена плочка с описание на задължителния ритуал, изпълняван по време на затъмнение. Първата стъпка била осветяването на олтара в храма. След това вавилонците сваляли шапките си и намятали туники върху главите си. В този си вид те пеели песнопения и молели боговете да защитят нивите им. Накрая всичко завършвало с писъци, силни ридания и молби да ги спасят.

СПАСЯВАНЕ НА ИЗОСТАВЕНО ДЕТЕ
Намерен е документ – споразумение между една от жриците и държавните агенции, в което се описва фактът, че тази жена е спасила изоставено бебе. Изоставянето на бебета, което често ги обрича на смърт, било доста често срещана практика в повечето страни по онова време. В Рим дори било предписано със закон да се изоставят деца, родени болни или с физически увреждания. Във Вавилон законите били по-хуманни. И актът на тази жена бил оценен от обществото като благороден. След това жената осиновила спасеното бебе, а околните стриктно следели тя да го третира като свое дете.

ЖИВОТЪТ НА ПОКОРЕНИТЕ НАРОДИ
След победата във война жителите на победените градове били преселвани в покрайнините на империята. Особено дълго израилтяните изпитвали омраза към вавилонците в това отношение. Въпреки това, археолозите са получили някои доказателства, че израилтяните във Вавилон са се справили много по-добре, отколкото може да се предполага. Те не са били смятани за роби и са имали всички права на свободни хора. Но това, разбира се, не означава, че вавилонците са били светци и е нямало за какво да ги мразят. В крайна сметка те избиват децата на израилтяните, разрушават градовете им и ги откъсват от родната им земя. Разбира се, това са сериозни поводи за омраза. Но с времето споменът за изгнанието избледнява и израилтяните успешно се интегрирали в новото общество.

ПОГРЕБЕНИЯ
Гробните места на вавилонците са разположени по протежение на градските стени, телата на мъртвите тук просто са били заравяни в земята. Понякога те все още били увити в тръстикови рогозки или облицовани с тухли около мястото на погребението. Някои били погребвани заедно с придобито имущество или бижута. Много рядко мъртвите били погребвани с оръжията си, тъй като вавилонците по природа все пак били миролюбиви хора.

Превод от английски език: Г. ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.