CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Вековното табу на Марк Твен

09/20/21 / ИЗКУСТВО
Защо автобиографията на големия ироник бе разсекретена едва наскоро

culturespace.bg

Марк Твен пише своята биография с прекъсвания от 1870 до 1909 г. Решението на писателя относно публикуването ѝ е тежко: книгата трябва да излезе не по-рано от 100 години след смъртта му. Този срок изтече на 21 април 2010 г.
Както самият Марк Твен обяснява:
- Книгата, която не е предназначена да бъде издадена цял век, дава на автора свобода, която той не би могъл да осигури по друг начин.
При тези условия можете да изобразявате човек без предразсъдъци, точно такъв, какъвто сте го познавали, и в същото време да не се страхувате да нараните чувствата му или чувствата на децата и внуците му.
Както признава Марк Твен, в комуникация с приятели той понякога се решавал да изрази непопулярно мнение за политиката, религията или хората. Но писателят дори не можел и да мечтае да го отпечата…
Следователно забавянето във времето е истинският изход от ситуацията.
Бележките на писателя бяха частично публикувани предсрочно. Но отделна книга беше публикувана едва през 2010 г. На корицата на руската версия над портрета на писателя има много символичен печат „Разсекретен“.


***
Марк Твен е необикновен човек. Истинското му име е Самюъл Лангхорн Клеменс.
Начинът, по който той предсказва смъртта си, също е необичаен. За това – в края на статията.
Този негов псевдоним (Марк Твен) не е единственият в живота на писателя. Той подписва романа „Лични спомени за Жана д'Арк от сир Луи дьо Конт, неин паж и секретар" като Сър Луи дьо Конт.
Но почти никой не знае значението на псевдонима, с който познаваме писателя от детството. Дори да сте го прочели веднъж, може би сте го забравили.
Клеменс казва, че ако не е била гражданската война в САЩ, той щял да прави през целия си живот бизнес, далеч от писането.
Толкова много му харесвало да работи като лоцман на параход по река Мисисипи. Частната корабна компания обаче престава да съществува през 1861 г.
Псевдонимът Марк Твен е най-яркото доказателство за привързаност към тази творба. Какво означава?
В превод от английски – „маркирайте две“ (по-правилно е да изписваме фразата и псевдонима като Марк Туейн – бел.прев.). Това е термин от речното плаване. Марк 2 е знак на дълбочината на водата, който показва, че корабът е достигнал минималната дълбочина за преминаване на речни кораби.
За първи път под псевдонима Марк Твен писателят започва да подписва статиите си във вестник „Териториално предприятие“ през 1864 г. И този известен псевдоним е издълбан върху надгробния му камък веднага под истинското му име.

***
„Дойдох с кометата на Халей през 1835 г. Следващата година тя ще се появи отново и с нетърпение очаквам да замина с нея. Ако не си тръгна с Халеевата комета, това ще бъде най-голямото разочарование в живота ми. Всемогъщият несъмнено е казал: „Това са две необясними чудовища; дойдоха заедно, трябва да си тръгнат заедно.“ (1909 г.)
Марк Твен почива в деня, след като Халеевата комета се приближава до Земята през 1910 г.


Сардоничните завети на Марк Твен
• Единственият начин да останете здрави, е да ядете това, което не искате, да пиете това, което не обичате, и да правите това, което не ви харесва.
• За да бъдеш щастлив, трябва да живееш в собствения си рай! Наистина ли си мислите, че един и същ рай може да задоволи всички хора без изключение?
• Няма нищо по-досадно от добър пример.
• Тези, които не знаят къде отиват, ще бъдат много изненадани да се озоват на грешното място.
• Бръчките трябва да показват само местата, където някога са цъфтели усмивки.
• Правото на глупост е една от гаранциите за свободното развитие на личността.
• Бог е създал човека, защото е бил разочарован от маймуната. След това се е отказал от по-нататъшни експерименти.
• Веднъж в живота фортуната чука на вратата на всеки човек, но човекът през това време обикновено седи в близката кръчма и нищо не чува.
• На петдесет човек може да бъде магаре, без да е оптимист, но вече не може да бъде оптимист, без да е магаре.
• По-добре да мълчиш и да изглеждаш като глупак, отколкото да говориш и да разсееш всички съмнения.
• Никога не спорете с идиоти. Вие ще се спуснете до тяхното равнище, където те ще ви смажат със своята опитност.
• Нека живеем така, че дори гробарят да съжалява за нас, когато умрем.
 
Превод: Г. ВЕНИН
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.