CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Великите злобари: художници против художници

09/03/18 / ИЗКУСТВО
Изкуството иска жертви, дори и в отношенията...

 Салвадор Дали

... за Пийт Модриан:


„Идиотите-критици няколко години произнасяха името на Пийт Мондриан, като да е той квинтесенцията на духовния живот. Те го цитираха при всеки удобен случай. Пийт за архитектурата, Пийт за поезията, Пийт за мистицизма, Пийт за философията, Пийт за бялото, Пийт за жълтото, Пийт, Пийт, Пийт... Е, пък аз, Салвадор, ще кажа, че Piet без буквата i би бил просто Pet, което на френски значи „пръц“.... за Пол Сезан:

„Едно от начинанията си в Ню Йорк започнах, като обявих пред три хиляди зрители, че Сезан е катастрофа на несръчността... Аплодираха ме, главно защото никой не знаеше кой изобщо е този Сезан“.... за работите на Джаксън Полък:

„Стомашно разстройство след гадна рибена чорба“.Марк Шагал за Пабло Пикасо:

„Какъв гений е този Пикасо... Жалко че не рисува“.Ренуар за Леонардо да Винчи:

„Той ме изпълва с досада. По-добре би било да продължи да се занимава със своите летателни апарати“.Фрида Кало за европейските сюрреалисти:

„Те са толкова „интелектуални“, че нямам повече сили да ги търпя. По-скоро ще продавам тортиля на пазара, отколкото отново да се свържа с тези „артистични“ парижки кучки“.Алберто Джакомети за работите на Пабло Пикасо:

„Уродство. Старомодно, вулгарно, без всякаква чувственост, отвратително и в цвят, и без цвят. Много лош художник“.Клод Моне за френските художници-реалисти:

„Нещастни слепи кретени! Искат да виждат всичко отчетливо дори през мъгла“.Уилям Блейк за Рубенс:

„По мое мнение, Рубенс е ужасен. Мръснокафявият цвят на неговите полусенки напомня цвета на екскрементите“.
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.