CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Великолепната седморка“ най-стари сгради в света,

10/03/22 / ИСТОРИЯ
свързани с неразрешими загадки и неразгадани мистерии

Гробницата на Гавринис в залива Морбиан (Франция)


culturespace.bg


Досега на нашата планета са открити удивителни постройки, които са на повече от хиляда години.
Особено впечатляващи са находките, чийто произход все още не е разгадан, като се започне от материалите, от които са изградени, технологията на създаване, неразбираемите причудливи архитектурни форми и се стигне до мистериозни надписи и невероятни изображения, изписани от нашите изобретателни предци върху камъни.

1. КОМПЛЕКСЪТ ОТ ГРОБНИЦИ В ДОЛИНАТА БРУ-НА БОЙНЕ (ИРЛАНДИЯ)


Само на 40 км от Дъблин е открит мащабен праисторически комплекс, който се нарича „Кралското гробище на Бру-на-Бойне“, състоящ се от 40 некропола. Досега – погребения от 10 кв. км площ, но според учените това не е всичко. Най-старата сграда вече е на повече от 5000 години – много по-стара от много известни забележителности по света, а Нюгрейндж е не само най-големият и най-стар погребален мавзолей в Европа, но и истински храм.
Тази мистерия беше разгадана съвсем наскоро, когато откриха олтар в края на 19-метров коридор, огряван от слънчеви лъчи веднъж годишно – в деня на зимното слънцестоене. В останалите 39 мегалитни структури има не по-малко мистерии и мистерии, които тепърва ще бъдат разгадани, тъй като такива мащабни разкопки изискват доста време за научни изследвания.

2. „ДОЛИНАТА НА СТОМНИТЕ“ В КРАЙГРАДСКИТЕ РАЙОНИ НА ФОНСАВАН (ЛАОС)


Недалеч от град Фонсаван, на незастроена територия, има уникално място, наречено „Долината на стомните“. В неговите простори са открити невероятни каменни форми, които приличат на гигантски кани. Някои екземпляри достигат височина от 3,5 м с диаметър повече от 1,5 м, с тегло 6 т. Общо на територията на долината са открити малко повече от 500 странни ступи, чийто произход все още се оспорва от учените. Единственото, което е установено, е възрастта на необичайните каменни образувания - около 2,5 хиляди години.
Останалото е обвито в пълна мистерия, което поражда най-невероятните легенди, вариращи от купите на великани, живели в древността в тази долина, до гробни съоръжения, в които древните жители кремирали мъртвите. Ситуацията се утежнява от факта, че каните са от камък, който не съществува в този район и никога не е съществувал, а кантовете, орнаментите и рисунките, изобразени по стените и капаците на някои предмети, показват, че те не са правени тук.

3. ИЗДЪЛБАНИ КОЛОНИ НА ДРЕВНИ ХРАМОВЕ В ГРАД ШРАВАНАБЕЛАГОЛА (ИНДИЯ)


Въпреки че самите храмове представляват основната атракция на индийския град Шраванабелагола, тъкмо колоните ги направиха толкова известни. Трудно е да си представим, но в този град занаятчии, живели преди около 1,5 хиляди години, са могли да издълбаят гигантски колони с невероятни форми от камък, който има гладка повърхност, украсена с различни мотиви и шарки.
Ето защо не е чудно, че милиони пътници отиват в толкова далечни земи, за да видят със собствените си очи красотата и величието на храмовете, уникалните декоративни елементи, филигранно издълбани от необработен камък, и елегантните колони, които дори в наше време могат да бъдат направени само с помощта на високоточни машини. Досега не е разкрита тайната на технологията и занаятчийските сечива, с помощта на които древните майстори, които не са имали нито длета, нито машини, нито специално оборудване, са успели да създадат такова чудо.

4. ПРИКАЗНИ КЪЩИ В САРДИНИЯ (ИТАЛИЯ)


На територията на Италия има огромен брой световноизвестни паметници на архитектурата, но невероятните каменни конструкции, открити главно в Сардиния, наречени „Приказните къщи“ (Domus de Janas), се смятат за най-загадъчни и неизследвани. Техните малки очертания с прозорчета и вратички наистина приличат повече на приказни къщи, отколкото на пълноценни жилища, защото за да живее поне един човек, стаята трябва да е два пъти по-голяма. В момента са открити около 2,8 хиляди от тези невероятни структури, чиято солидна възраст варира от 4 до 6 хиляди години.
Освен миниатюрния си размер, те имат още няколко странности, които учените все още не могат да обяснят. Тези обекти не само са били изсечени в огромни камъни или в отвесни скали по неизвестен начин, но на стените им са изобразени странни символи, които никога не се повтарят в нито една от откритите постройки, и няма нито една идентична форма сред самите къщи на феите. Сега тези приказни сгради, които понякога се наричат още „Къщите на вещиците“, са се превърнали в туристическа атракция, така че съветваме тези, които отиват на екскурзия до тези магически места, да вземат със себе си нещо красиво или вкусно в допълнение към фотоапарата, тъй като легендите, почитани по тези места, задължават да се даде приношение за всяка от феите, която живее в такова странно каменно жилище.

5. МНОГОЪГЪЛНА ЗИДАРИЯ В „ГРАДОВЕТЕ НА БОГОВЕТЕ“ В ИНДИЯ, ЯПОНИЯ, ЕГИПЕТ И ПЕРУ


Древните „градове на боговете“ се намират едновременно в няколко страни по света и все още се смятат за една от основните мистерии на древните цивилизации, оцелели до наши дни. Освен това основната атракция не са намерените градове, а зидарията на стените – т.нар. многоъгълна зидария на инките, с помощта на която са създадени укрепления и цели селища.
Досега има огромен брой нелогични и невероятни версии, от които нито една не е потвърдена. Най-фантастични са предположенията, че такава зидария е извършена от нанороботи на извънземни, които са построили тези градове, както и версията, че древните хора са създали тези стени от разтопена лава в момент, когато масата е започнала да се втвърдява и е станала като пластилин.
В Индия и Япония също може да намерите примери за такава надеждна зидария, която издържа дори на най-мощните земетресения.
Поради факта, че мистерията не е разгадана, интересът на туристите, които се опитват да видят такива над хилядогодишни грандиозни структури, създадени незнайно как, устояващи на всички природни и причинени от човека бедствия, е още по-засилен.
Познавателно: Многоъгълната зидария на инките представлява каменни блокове с неправилна форма, положени без свързващ разтвор и напаснати така, че да е трудно да се промуши дори игла. Нещо повече, не само плътността на зидарията е изненадваща, но и масивността на каменните блокове и тяхната несиметрия, защото е трудно да се вдигне камък с такова тегло върху отвесна стена без оборудване, да не говорим за полагането му възможно най-плътно. Технологията за създаване на многоъгълна зидария на инките се смята за многократно по-трудна от изграждането на пирамиди.

6. СЕЛИЩЕТО СКАРА БРЕЙ В ЗАЛИВА СКАЙЛ (ШОТЛАНДИЯ)


На брега на залива Скайл, разположен в Шотландия, бе открито древно селище, което е създадено през 3180 г. пр.Хр. Античният комплекс „en:Bay of Skaill“ включва 8 мегалитни обекта, обединени в блокове, които са направени и разположени по специален начин, и е най-голямото селище сред подобни сгради в Европа.
Учените все още не са решили какво означава това откритие и дали обектът е само древно селище. Тази уникална атракция, която наричат „Шотландският Помпей“, е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и привлича милиони туристи.

7. ГРОБНИЦАТА НА ГАВРИНИС В ЗАЛИВА МОРБИАН (ФРАНЦИЯ)

На необитаемия остров Гавринис, разположен в залива Морбихан, в Бретан. е открит мегалитен мавзолей. Учените смятат, че създаването му попада в периода 4500 – 3500 години пр.Хр., тъй като именно тогава това парче земя е било свързано със сушата. Фактът, че гробницата е коридорен тип, е най-изненадващ, тъй като такива структури са разположени далеч от водата, и като правило – на високи хълмове.
Вътре в гробницата изследователите откриха символи и шарки, издълбани в камък, чието значение вече е до голяма степен дешифрирано, но в дълбините на структурата остават уникални плочи, чиито мотиви все още озадачават учените. Но така или иначе, откритият мавзолей със своите богато украсени галерии и коридори е най-значимият европейски паметник на мегалитното изкуство.
Превод: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.