CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Всичко е светлина

02/06/19 / МИСТИКА
Стремеж да се покаже и другата страна на науката!

Снежана ГАЛЧЕВА
Председател на Салона за българска култура и духовност – Чикаго
От сайта eurochicago.com

С това заглавие на 27 януари започна творческият календар за 2019 г. на Салона за българска култура и духовност в Чикаго. Събитието бе провокирано от интереса към две личности, чиито научни открития променят възприятието ни за света. Живели в различно време и на различни места, но твърде еднакви в стремежа си да покажат и другата страна на науката, която се различава от официално приетата. Става дума за откривателя и учения Никола Тесла и зо българския физик Стефан Маринов.
Повечето от нашите съвременници навярно свързват името на Тесла с новите високи технологии при изработването на колите „Тесла“. Но той е нещо много повече от това. Дарина Проданова – член на Управителния съвет на Салона, беше подготвила интересни материали, като съвсем умишлено пропусна биографичните данни, които всеки може да прочете, а запозна присъстващите с малко известни факти от живота наи гения. Той от дете мечтаел да се занимава с инженерни науки, физика, математика и винаги е знаел, че може и иска да промени света в полза на човечеството. Сам обаче признава, че не е постигнал най-великите неща, за които е мечтал.

В известното интервю на Джон Смит с Никола Тесла великият учен казва: „Исках да осветя цялата планета. Съществува достатъчно електричество, че да направим второ слънце. Светлината може да се появява като пръстен около екватора, също като този на Сатурн“. В интервюто ученият твърди, че това, което виждаме като празно пространство, е проявлението на заспала енергия, а черните дупки, за които говорят астрономите, съдържат най-големите източници на енергия и живот.
Не е тайна, че Никола Тесла категорично смята Теорията на относителността на Айнщайн за несъвършена и открито говори за това. Тесла казва: „Първо е била енергията, а после материята. Материята е създадена от изначалната и безкрайна енергия, която наричаме Светлина. Материята е проявление на безкрайните форми на Светлината“. Казва, че той самият е част от Светлината, която е музика и насища всичките му сетива. За него частиците светлина са написани ноти, а една светкавица може да е цяла соната, хиляди са цял концерт.
Изводите, които Тесла прави, се разпростират и много по-далеч. Доближава се и до езотеричното, като прави задълбочен анализ и на мозъчната функция на човека. Той твърди: „При повечето хора мозъкът е пазителят на знания, придобити през жизнения цикъл. Но мозъкът се занимава и с по-важни неща от самото запомняне – той избира правилния спомен в правилния момент. Това е навсякъде около нас. Всичко, което някога сме виждали, чували, чели, научили, е около нас във формата на светлина. Откритията, които съм направил, стояха в ума ми много години, преди да ги реализирам“.
С изключителен ентусиазъм Дарина Проданова говореше за това как откритията на световния учен променят света и той вече никога няма да бъде същият. Заради най-великото оръжие – познанието. Макар че този гениален ум със своите научни постижения придвижва човечеството към прогрес, той не забравя и това, че преди всичко е човек и неговото послание към хората звучи като философско прозрение: „Прави всичко във всеки момент, така че да не забравяш кой си и защо си на Земята“.


Дарина Проданова
Дарина Проданова продължи темата като запозна присъстващите и с един малко известен, но не по-малко значим за световния прогрес българин – изобретателя Стефан Маринов. Също като предшественика си Никола Тесла, нашият сънародник би могъл още преди две десетилетия да промени хода на света със своето изобретение за алтернативните източници. Но или се е родил твърде рано, или на неподходящото място, макар че доста години живее и в така наречените демократични общества. Имал смелостта и дързостта да отрече Теорията на Айнщайн, нашият сънародник е една от най-необикновените съвременни личности. Определя себе си като дисидент, но западните му колеги го наричат „българският гений“.


Стефан Маринов
Роден е през 1931 г. в София, майка му е сестра на известната актриса Адриана Будевска, а баща му е юрист и много близък приятел с проф. Нисим Меворах (бащата на Валери Петров). Гости в дома на семейството са известни художници, артисти, писатели – Константин Щъркелов, Иван Лазаров, Елин Пелин… Стефан Маринов учи физика в Университета в Прага и в Софийския университет, завършва и Висшето военноморско училище във Варна. Пътува като капитан на кораб, по-късно постъпва в БАН като физик. Владее до съвършенство седем езика – руски, чешки, полски, английски, немски, френски, италиански. На тези езици пише стихове, а на български език сътворява блестяща сатирична проза в епистоларна форма. Ученият и изобретателят ни е останил своето произведение „Изыди, Сатана!”. Надарен с изключително чувство за хумор, той говори за творбата си така: „Романтизмът създаде жанра роман в писма, а социализмът – жанра „роман в заявления“. Книгата му включва кореспонденция с държавни инстанции и държавни ръководители от страната и чужбина – БАН, Тодор Живков, Джими Картър, Леонид Брежнев и др. Сам издава книгата си през 1981 г. в Австрия и макар да е обявена за наказуема, на следващата година я преиздава.
През 60-те и 70-те години на миналия век ученият е подложен на политически гонения заради възгледите си – не само научните, но и идеологическите и политическите. Целият му живот, както в страната, така и в емиграция, е бунт срещу несправедливостта, конвенционалното и застоя. Емигрира от България през 1977 г., установява се във Вашингтон, САЩ, а по-късно живее и в Европа. През 1998 г. загива, падайки от седмия етаж на университетската библиотека в Грац (Австрия). Макар и оставил предсмъртно писмо, неговата смърт и фактите около нея будят подозрение. Близките му колеги не крият съмненията си, че българският учен е бил убит, като сочат версията за намеса на корпоративни интереси: някои електрически компании са застрашени от изобретените от него „алтернативни безплатни енергии“ и нови енергийни източници.
Тези съмнения са съвсем основателни, защото Стефан Маринов отдавна е станал персона нон грата заради нестандартното си поведение. Той аргументирано се обявява против традиционната физика и доказва, че абсолютното пространство на Нютон съществува. Още през 70-те години на ХХ в. въз основа на своите теоретични изводи той започва свои експерименти. БАН го освобождава от заеманата длъжност, отстранен е от научните среди и през 1974 г. основава своя Лаборатория по фундаментални физически проблеми със седалище в дома му на ул. „Елин Пелин“ в София. От лабораторията си поддържа научна кореспонденция със световни учени и пише за чужди списания.
Един от най-нестандартните умове на науката остава малко известен в България, а в страните, където е живял и работил – недооценен и забравен. Може би повтаря съдбата на своите предшественици – заради идеите си и нестандартното мислене в Средновековието някои от тях са били изгаряни, други са умирали в изгнание, а трети са докарвани до ситуацията сами да сложат край на живота си.
Накрая Дарина Проданова изчерпателно и компетентно отговори на всички зададени въпроси. И така успяхме да научим интересни и любопитни факти от живота на тези необикновени личности. Макар и през времето и пространството, те ни карат да усетим Светлината, към която всички се стремим.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.