CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Въстанието и участието на варненци” – един исторически албум,

11/14/23 / ВАРНА
повод за гордост на варненци от участието на техните предци във великото дело

culturespace.bg
Днес авторският колектив на албума „Въстанието и участието на варненци” представи готовото издание в залата на Музея за нова история на Варна. Присъстваха, председателят на Македонското дружество "Гоце Делчев" Антон Апостолов, Маринела Иванова - член на УС на Регионалното тракийско дружество-Варна, както и на Тракийски научен институт, филиал Варна,
историци, журналисти, учители, варненци с интерес към историята на Варна. 120 години от Илинденско-Преображенското въстание е прекрасен повод за патриотична гордост от участието на варненски герои в това велико дело, връх в нациналноосвободителните борби на нашия народ. Албумът осветява непознати факти от участието на варненци във въстанието. Известно е, че от Варна има организирана чета водена от хайдута Михаил Даев, която действа на поле в Одринско и се сражава заедно срещу османците тогава – разказва един от авторите историкът-изследовател Симеон Кулиш. Но това, което ние издирихме и сме включили в албума е непоказван досега поименен списък, който е и официален документ, на 59 души участвали във въстанието от Варненско, не само от Варна, каза още историкът. През цялото време на въстанието, което е кърваво потушено, варненци участват със снабдяване с патрони, като изпращат над 7 000 патрона /няколко сандъка/, е друг малко известен и любопитен факт. Третият интересен факт, който е и много значим и показателен за готовността на варненските революционери да свършат това дело, е това, че посредством вътрешен човек успяват да се сдобият с 60 пушки от 8-ми Приморски полк, каза още Симеон Кулиш. За подобно деяние тогава, ако човек бъде заловен бива осъден на смърт, допълни той. Малко известен факт е още, че подписът на Петър Дънов е открит в документ, чрез който се иска от Великите сили да решат въпроса с Македония и Одринско. Този документ е създаден на едно от големите събрания-митинги във Варна през 1896 г. По това време той е вече във Варна, завърнал се наскоро от САЩ и се включва активно в тази дейност, разказа още историкът.
Радостно е, че на представянето присъстваха младежи, ученици, които взеха активно участие в разгорялата се дискусия за патриотичното възпитание в семейството и в училище. Траян Димитров – историк, завждащ отдел „Нова история” към РИМ – Варна увлекателно разказа за посещението на гроба на Гоце Делчев, посещение изпълнено с трудности и конспирации, за да стигнат до гроба и положат цветя от благодарните българи. Авторите Симеон Кулиш и Траян Димитров отговориха на много въпроси, тъй като темата не остави никого равнодушен. Издател на албума е "Атлас МВ" ЕООД - Варна.
Издаването на албума „Въстанието и участието на варненци” стана възможно, благодарение на финансирането от Община Варна – Фонд „Култура” по проект!

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.