CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Възходът и падението на мистериозната култура Cucuteni-Trypillia,

05/16/22 / ИСТОРИЯ
която бележи зората на човешката цивилизация в Европа

culturespace.bg

Протоградове, построени от преди хилядолетия в Източна Европа, променят нашите представи за това кога е започнала цивилизацията и защо хората са преминали от селски към градски живот.
Преди повече от 6200 години земеделци, живеещи в източните покрайнини на Европа, са направили нещо необяснимо. Те напуснали неолитните си села и се преселили в рядко населена гора и степ. Там, в район приблизително с размерите на Белгия между съвременните градове Киев и Одеса, те се събират в нови селища, до 20 пъти по-големи от старите им.
Тази загадъчна култура, известна като Кукутени-Триполие (Cucuteni-Trypillia), предшества най-ранните известни градове в Месопотамия, цивилизация, която обхваща част от Близкия изток и в Китай. Просъществува хиляди години, но след това, както мистериозно възниква, този експеримент в цивилизацията се срива. Жителите са оставили бегли следи в пейзажа и не са открити човешки останки. „Нито пръстче, нито зъб“, казва палеогенетикът Алексей Никитин от Държавния университет „Гранд Вали“ в Мичиган.

Реконструиран пример за триполски град - култура Кукутени-Триполия

Тази озадачаваща липса на доказателства подклажда оживен дебат за това, което Никитин нарича „тъмните векове“ на европейската праистория. „Разговаряте с петима археолози, специалисти в културата Триполие и получавате пет различни мнения“, казва той.
Но липсата на данни не е потиснала интереса – точно обратното. Няколко проекта през последните години се опитаха да осмислят триполските протоградове. Въпреки големите разногласия, това, което се появява, е картина на ранен и уникален опит за урбанизация. Може да е ключът към разбирането как съвременна Европа се е появила от каменната ера – и дори да хвърли нова светлина върху появата на цялата човешката цивилизация.

Керамика от културата Кукутени-Триполие

Смята се, че културата Кукутени-Триполие е съществувала около 2750 години. През това време те били уседнали и стабилни. Заемали са огромна площ от близо 350 000 квадратни километра, гъсто населени, с много селища.
По отношение на земеделието тази култура е много напреднала за неолита. Те отглеждат пшеница, грах, бобови растения и ечемик. Прибирането на реколтата, обработката на почвата и отглеждането на добитък са били най-вероятно основните занимания на мнозинството от триполите.
Оцелелите доказателства сочат, че всяко домакинство е имало членове в семейството, които са отивали на полето, за да отглеждат реколтата. Те обаче са били и ловци-събирачи и са ловували животни в гъстите гори на региона.
Тъй като повечето от общините на селищата са били самодостатъчни, изглежда е имало много малка нужда от търговия. Като че ли първите общества на Кукутени-Триполие не са имали социална стратификация или организирано разделение на труда.
Културата създава също керамика и текстил. Според археологическите доказателства те са притежавали отлични умения в грънчарството: работят с глина, създават статуи, керамика и други фигури. Били са опитни в изработването на куки и бижута от мед.
Организацията им е била монотеистичен матриархат. Жените се смятали за глава на домакинството. Мъжете в културата се занимавали с изработване на инструменти, опитомяване на животни и лов. Доказателствата показват, че мъжете опитомявали свине, овце, кози и говеда. Те излизали на лов с помощта на капани и оръжие като тояги, копия, лък и стрели. Дори използвали техники като камуфлаж (прикритие), за да проследяват животните и да ги ловуват. Това са били диви свине, различни видове елени, лисици и зубри. Но месото от лова е било допълнение към начина им на хранене, който се е състоял основно от зърнени храни, които отглеждали – овес, клубна пшеница, ечемик, ръж и просо. Всички те са били изпичани и е бил правен хляб. В допълнение към зърнените култури, те дори култивирали плодове, както и бобови растения – боб и грах, сливи, кайсии и грозде.
Културата Кукутени-Триполие вярва в женско божество, известно като Великата богиня. Според археолозите специалните сгради, разположени в центъра на селището, са били светилища, свещени за тази фигура. Може би това е изключително ранна форма на монотеизъм?
Един от най-интересните, но и мистериозни аспекти на културата е начинът, по който те третират своите структури и селища. Това не са били просто жилища, а сложни, многоетажни сгради, построени от дърво.
Каменните брадви на културата Кукутени-Триполие, а по-късно и медните сечива служат, за да се изсичат дървета за строителство. Покриват интериора с орнаментални рисунки в бяло и червено, с глинени олтари и пейки. Смята се, че те предлагат защита на жителите от злите духове.
Открити са много храмове, отделни жилища и обществени структури, които са добре построени, със сложно планиране. Това са първите градове в Европа, построени преди големите цивилизации на Средиземноморието и Близкия изток и между 4000 и 3500 г. пр.Хр. са побирали до 50 000 души.
Много от културите, които минават през вековете, се помнят поради една основна причина: те остават след себе си руини. Великите цивилизации от историята, каквито ги виждаме, са тези, които са се вградили в камък и чиято архитектура е издържала изпитанието на времето.
Но мистериозната култура Кукутени-Триполие върши нещо удивително. Като че ли тези древни европейци строят сложните сгради, които обитават, само за да ги изгорят. В продължение на хилядолетия, от 5400 г. до 2700 г. пр.Хр., тази култура е изграждала организирани и големи градове в днешна Украйна, Молдова и Румъния, на север от Дунав. И на всеки 60 до 80 години те изгарят градовете си умишлено, за да се преместят и да построят нови.
Изследователи и археолози са открили останки от хиляди изгорени статуи, структури, съдове, инструменти и кремирани останки на животни и хора.
Тази практика на древната култура е много озадачаваща и поражда куп въпроси. Обичайна практика ли е било, или има някакъв скрит ритуал? Защо кукутени-триполите изгарят домовете си през тези определени периоди?
Съществуват редица теории, свързани с многократното опожаряване на селищата. Една от теориите предполага, че домовете са изгорени случайно.Непосредствената близост до домовете и наличието на текстил, зърна и други силно запалими материали в домовете, изглежда, подкрепят теорията. Многократното опожаряване на домовете обаче затруднява да се повярва, че това се дължи на някакъв инцидент.
Според Евгений Юриевич Кричевски, археолог (1910 – 1942 г., Санкт Петербург), атмосферните условия са причина за изгарянето на къщите. Той предполага, че къщите са изгорени с цел укрепване на стенните конструкции и подходяща изолация на подовете срещу мухъл и влага. Доста неясни и неправдоподобни мотиви.
Друга теория предполага, че изгарянето на домовете може да се дължи на атаките от вражески нападатели. Още една хипотеза гласи, че постройките и селищата са опожарени, за да се съборят сградите и да се създаде повече пространство. Някои изследователи дори смятат, че опожаряването на селищата е начинът, по който хората от културата на Кукутени-Триполие почитат своите мъртви. Вместо да създадат за починалия специална гробница, те изгарят целия дом, в който е живеел починалият. Въпреки съществуването на толкова много хипотези и предположения, истинската причина може никога няма да научим.
Едно е ясно: селищата и жилищата на културата Кукутени-Триполие не са построени само с цел оцеляване. Многократното им изгаряне продължава хилядолетия – много по-дълго, отколкото би било необходимо, за да се намери практическо решение, което да им позволи да запазят градовете си непокътнати. Очевидно тази практика е означавала нещо важно за тези хора. Това е, което ги определя в съвременните очи, но защо са го правили толкова векове, за това времето мълчи. И въпросите ще останат без отговори. Още една загадка за археолозите.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.