CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Wonderwerk – пещерата в пустинята Калахари, където за първи път в човешката история е пален огън на закрито

02/04/22 / ИСТОРИЯ
Съвременните методи на изследване дават възможност да се върнем 2 милиона години назад

culturespace.bg

Екип от археолози и геолози потвърди, че най-старото пещерно жилище е в пещерата Wonderwerk („чудо“на африкаанс) в пустинята Калахари в Южна Африка и датира от близо два милиона години. Пещерата Wonderwerk е археологически архив, който обхваща милиони години и съдържа доказателства за някои от първите запалвания на огън и правене на инструменти от праисторическите хора. Проучването, водено от Еврейския университет в Йерусалим и от Университета в Торонто, публикувано в „Quaternary Science Reviews“, потвърди датирането на този обект.


Пещерата Wonderwerk

„Сега можем да кажем с увереност, че нашите човешки предци са правили прости каменни оръдия на Олдоуан (Oldowan, или Mode I, е широко разпространена археологическа индустрия/стил на каменни инструменти в праисторията ) в пещерата Wonderwerk преди 1,8 милиона години. Wonderwerk е уникален сред древните олдоуански обекти, защото типовете инструменти, изработени за първи път преди 2,6 милиона години в Източна Африка, са направени в пещера, а не на открито“, се казва в прессъобщение от водещия изследовател Рон Шаар от Института по науки за Земята към Еврейския университет. Екипът от изследователи успя да установи, че преминаването от инструментите на Oldowan – остри люспи и сечива за рязане, към ранните ръчни брадви се е случило преди повече от един милион години.
Дълбоко вътре в пещерата са открити и доказателства за ранно използване на огън, отпреди повече от един милион години: изгорени кости, утайка, инструменти и дори пепел. Според съобщението за средствата за масова комуникация, откритието, че е използван огън вътре в пещерата, е важно, тъй като повечето доказателства за ранно използване на пламъци, стъкнати от човек, са се появили на открито, където горските пожари не могат да бъдат изключени като възможност. Каменните инструменти, открити в пещерата Wonderwerk, показват, че въпросният прародител може да е бил Homo erectus – вид, чието съществуване е документирано още преди 1,8 милиона години.
Много трудно е да се установи точно кога хората са придобили способността да контролират огъня. Има твърдения, че умението е съществувало дори по-рано, отколкото в Wonderwerk. Но всички са оспорени, като скептиците твърдят, че останките от огъня от открити места може да са резултат от естествени пламвания, причинени от мълния.

Ашелски (африкаанс)секачи от пещерата Wonderwerk - обозначаваща основната култура
от долния палеолит в Европа (предишна мустерската), представена
от индустрии на ръчни брадви и датирана преди около 1 500 000–150 000 години.


За разлика от тях, екипът на PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences, USA), който се състои от учени, базирани в институции на САЩ, Израел, Германия и Южна Африка, казва, че откритията в пещерата на НОРТ КАП са много по-сигурни. Ако е вярно, откритието на Wonderwerk би изместило най-ранното безспорно контролирано използване на огън назад с около 300 000 години. В своя документ изследователите описват изгорени останки от треви, четки, листа и дори кости в седиментите на пещерата на около 30 метра от входа. Това прави много по-малко вероятно това, което гледат, да е изгорено от горски пожари, които просто са били отнесени в пещерата от вятъра, твърдят те. Дълбочината на седиментите също предполага, че огньовете са били палени на едно и също място отново и отново.
Поради трудността на датирането на пещерните отлагания, екипът работи върху 2,5-метров слой седиментен материал, използвайки палеомагнетизъм и датиране на погребения.
„Внимателно отстранихме стотици малки проби от седименти от стените на пещерата и измерихме техния магнитен сигнал“, казва Шаар в съобщението.
Според съобщението за пресата, намагнитването би се случило, когато глинени частици отвън влизат в пещерата и покриват пода. Тези частици биха запазили посоката на магнитното поле на Земята по времето, когато са влезли в праисторическата пещера.
„Нашият лабораторен анализ показа, че някои от пробите са намагнетизирани на юг, вместо на север, което е посоката на днешното магнитно поле“, каза Шаар. „Тъй като точното време на тези магнитни „обрати“ е световно признато, това ни даде улики за древността на цялата поредица от слоеве в пещерата.“
Използван е и втори метод за по-нататъшно потвърждаване на датирането на човешката дейност в пещерата. „Кварцовите частици в пясъка имат вграден геоложки часовник, който започва да тиктака, когато влязат в пещера. В нашата лаборатория ние сме в състояние да измерим концентрациите на специфични изотопи в тези частици и да заключим колко време е минало, откакто тези пясъчни зърна са влезли в пещерата", каза за пресата Ари Матмон, директор на Института по науки за Земята на Еврейския университет в Йерусалим. Съдиректорите на проекта „Wonderwerk Cave“ Майкъл Чазан от университета в Торонто и Лиора Колска Хорвиц от Еврейския университет, посочват, че тези открития играят важна роля за разбирането на скоростта на еволюция в Африка.
„С твърдо установен график за пещерата Wonderwerk, ние можем да продължим да изучаваме връзката между човешката еволюция и изменението на климата и еволюцията на начина на живот на нашите ранни човешки предци.“

Подбор, превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.