CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

За „сортовете“,

05/13/20 / КУЛТУРА
или За феминистките

(Статията по-долу е на Елена Кондратева-Салгеро, журналистка, главен редактор на литературния алманах „Глаголь“, Франция.)

Вие безусловно сте изостанали, ако не се оправяте в сортовете феминизъм. В него те са много, хубави и разни (авторката цитира стих на Маяковски за поетите – бел.пр.). И с неуморния прогрес на политкоректността тези сортове като бръмбари се плодят в разни умни глави. Да сте в крак с тези „сортове“, е необходимо, иначе как ще знаете кого да посрамите, когато пред изумените ви очи „универсалисткият феминизъм“ обявява война на „междусекторния“ и двете страни се впускат в решителен бой, чиито отгласи мигновено препълват напредничавите западни средства за масова комуникация?
Тук правим пауза, спираме да ръкопляскаме и срочно уточняваме понятията, докато конфузът не се е превърнал в откровен юмручен тупаник.
„Междусекторният“ феминизъм отчита и приема в скута си не само джендърната дискриминация, но и дискриминацията по расови, класови и религиозни признаци, а също – и спрямо всички видове полове – и вече „откритите“, и още неизмислените.
„Универсалисткият“ феминизъм не се родее с никой друг. Затова не е учудващо, че бившата участничка „феминка“ Маргарита Стерн не допусна към създаденото от нея ново движение против „женоубийствата“ („Collages féminicides“) да се натресат транссексуалите и трансджендърите, и решително заяви, че няма да търпи подобна конкуренция в своите редици. По мнението на тази универсалистка феминистка, „трансите“ твърде много отвличат вниманието към собствените си проблеми и несрети и по този начин стесняват арената за борба на жените като такива, което по същността си е нова дискриминация: та нали „трансите“ са, сами разбирате, не нещо инакво, ами само леко поодялани от скалпела мъжлета. Своите доводи феминистката Маргарита подкрепи с крайно политнекоректното изявление, според което от един ауспух са се пръкнали всички сортове дискриминация. Ние, казва Маргарита, се стараем да разрушим всички полови стереотипи, а трансактивизмът само ги укрепва. Съдете сами: мъжете-трансджендъри започват да използват прекомерно козметика и да ходят на токчета, като че ли този пошъл стереотип действително характеризира жените. Гнусна лъжа. Не всички жени се гримират и си кривят глезените с високи токове, затова пък всяка жена има вагина, а „трансите“ няма да я имат никога.
„Това е биологичен факт!“ – заяви феминистката Маргарита. И се започна… Твърдението й се обруга като „позорно консервативно“ и връз феминистката-универсалистка се стовари като напаст цял взвод междусекторни феминистки с обвинения в „трансфобия“ (ако не смогвате с новите вписвания в речниците, напомням: трансфобията е срамна нелюбов към транссексуалите; а транссексуали са хора, които са се родили не в свое тяло и искат друго; някога са лекували нервите им, а сега по хирургичен път променят други техни атрибути, като или притурват или премахват…). Върху феминистката Маргарита размятаха не само презрителни оскърбления, но и откровени заплахи, като ги гарнираха с целия букет от наскоро „учредения“ термин „cisterf“, който означава глупав, безсъвестен човек, който срамотно се придържа към пола, в който се е родил, и не обича транссексуалите. Ако вие сте се родили, да кажем, мъж и до ден-днешен си оставате такъв, и вие сте cisterf. Колежката на Маргарита, която я смени на поста ръководител на Collages féminicides, спешно заяви несъгласието на движението с позицията на неговата основателка, а самата основателка заклейми заедно с останалите обвинители. Или обвинителки?… (Имам колебания как да най-добре да се изразя така, че да не обидя никого, затова се налага да оскърбявам всички наред…)
Загърбили своята основателка, феминистките-универсалистки радушно поканиха в своите редици „потърпевшите“ транссексуалки („Елате, бръмбари, ще ви нагостим с чай!“) и всичко би завършило като в приказка, но част от „сортовете“ войнстващи феминизми окончателно се оплетоха в собствените си нюансировки, излезли извън контрол, и хукнаха към барикадите. Група радикални активистки призова да бъдат физически унищожени идеологическите противници и миналата година, в нощта между, 24 и 25 януари, устрои улична демонстрация под лозунга „Les terfs – на кладата!“ (напомням, „terfs“ са феминистките, които не признават трансите…).
Група неотстъпчиви универсалистки публично потвърди своя решителен протест да се признава за феминистка „всичко, което мърда“ и обвини транссексуалите в „колонизация на феминисткото движение“. Двете групи малко си пооскубаха косите при оперативната намеса на полицията, възмутените отзиви на прогресивния периодичен печат и радушния кикот на консервативните издания. Развеселените читатели в коментарите си в надпревара пожелаваха на всички участнички да се допребият едни други до победния край, а на журналистите – най-после да минат към по-насъщните проблеми на съвремието.
И наистина, освен бой на петли, надбягване на хлебарки и феминистки турнири за свобода на джендърните вариации, в света се натрупаха някои по-еднозначни и не толкова развлекателни събития. На чийто фон кипежът на „сортовете“ войнстващ феминизъм изглежда доста нелепо и дори безразсъдно. За да не кажа нещо повече и да взема да обидя някого…
Източник: regnum.ru
Превод: Г. ВЕНИН

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.