CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Забраниха и Библията!

07/12/23 / КУЛТУРА
Прочистването на книги в САЩ набира сила, но срещу това се изправя сарказмът като протест

culturespace.bg
Продължаващите усилия в наситено червени щати като Флорида и Тексас да се забранят книги, смятани за културно или сексуално неподходящи заради изобразяването на расови несправедливости и ЛГБТК+ съдържание, породиха изненадваща форма на отмъщение.Рафи Шварц за Pocket:Родители и членове на общността, разтревожени от това, което смятат за дясна цензура, започнаха да тласкат Библията към премахването ѝ от училища и библиотеки, като твърдят, че графичните изображения на секс и насилие в книгата я правят също толкова подривна и неподходяща, колкото материалите, забранени от консервативната и често открито евангелска християнска егида. В една общност в Юта Библията е окончателно изтеглена от рафтовете на началните училища, докато други щати са притиснати да преразгледат дали Библията нарушава някое от техните новоприети ограничения върху образователните материали. Като цяло достъпът до Библията се превърна в иронично и изненадващо ефективно средство в разрастващата се битка за това, кой контролира какво четат децата.

БИБЛИЯТА Е ТВЪРДЕ „ВУЛГАРНА ИЛИ НАСИЛСТВЕНА“ ЗА НЯКОИ УЧИЛИЩА
Случайните наблюдатели може да се затрудняват да разграничат скорошна статия от хумористичния уебсайт McSweeney's, озаглавена „Покварените книги нямат място в нашите училища. Време е да забраним Библията“ от съвсем истинска, макар и твърдо стисната петиция, подадена наскоро до Училищния район Дейвис в Юта да премахне версията на крал Джеймз от класните стаи. Искането следва държавна забрана от 2022 г. на предполагаемо експлицитни материали за четене, наложена от консервативната група за застъпничество „Юта Перънтс Юнайтед“ – усилие, което „прекъсна една от книгите с най-сексуален характер“, Библията, пише анонимният вносител на петицията в официалната си жалба. Цитирайки „кръвосмешение, онанизъм, зоофилия, проституция, генитално осакатяване, фелацио, вибратори, изнасилване и дори детеубийство“ като доказателство, че „Библията, съгласно допълнителните разпоредби в Кодекса на Юта, § 76-10-1227, „няма сериозни ценности“ за непълнолетни, тъй като е порнографско според новата ни дефиниция“, вносителите на петицията заключават, че „това трябва да е глупост [sic]“. Оказва се, че са прави.
Отстъпвайки, че Библията съдържа „вулгарност или насилие“, представител на училищен окръг Дейвис в Юта потвърди пред „Солт Лейк сити трибюн“ наскоро, че книгата ще бъде премахната от лавиците в началните и средните училища. Остава достъпна за ученици от горните класове. Съобщава се, че Тората и Коранът не са били оспорвани, въпреки че само няколко дена след обявяването на забраната на Библията е била подадена подобна петиция за ограничаване на Книгата на Мормон.

ЗАБРАНИТЕ И ПРЕГЛЕДИТЕ СА ЧАСТ ОТ ПО-ГОЛЯМА НАЦИОНАЛНА ТЕНДЕНЦИЯ
Освен скорошната забрана в Юта, Библията е изтеглена от училищните рафтове за преглед, ако не и за окончателно премахване, във Флорида, Мисури и Тексас. Въпреки че „не е често“, този „вид предизвикателство, при което има критика към съдържанието на Библията, в отговор на опит да се премахнат други книги от библиотеката на същото основание, е нещо, което сме виждали в миналото“, казва Дебора Колдуел-Стоун, директор на Службата за интелектуална свобода на Американската библиотечна асоциация. Това е „реакция на усилията да се забранят толкова много книги“ в цялата страна, се съгласява се Джонътан Фридмън, директор на програмата за свободно изразяване и образование на групата за защита на свободата на словото PEN America.
Въпреки че забраната на Юта все още е в сила, усилията за преразглеждане и ограничаване на Библията на други места до голяма степен доведоха до връщане на материала в библиотеките и рафтовете в класната стая след преглед от съответните надзорни агенции. Независимо от това, по-широкият извод, който се прави, е, че широкообхватните усилия за ограничаване на материалите за четене в услуга на ограничаване на образователните проучвания като цяло неизбежно ще „пометат идеи и материали, с които всъщност сте съгласни“, каза Колдуел-Стоун.

КАКВА БЕШЕ РЕАКЦИЯТА?
Консерваторите отблъснаха усилията за забрана на Библията, обвинявайки я, че „се опитва да минимизира истинските притеснения на родителите“, според директора на учебната програма на Юта „Перънтс Юнайтед“ Брук Стивънс. Републиканският законодател от Юта Кен Айвъри, изглежда, е съгласен, оплаквайки се, че „лудориите“ в крайна сметка „източват училищните ресурси“. Въпреки това, в дълго изявление, публикувано на страницата му във Facebook, Айвъри, законодателят, който първоначално спонсорира ограничителните критерии за книги в Юта, в крайна сметка прие решението на училищния окръг Дейвис, като призна, че преводът на Библията на крал Джеймз може да бъде „предизвикателно четиво за самите деца в началното или в средното училище“ и „най-добре се учи и разбира в дома и около огнището, като семейство“.
И все пак образователните служители, които премахват материали като Библията поради „страх, че може да съдържа изображение, което би могло да наруши държавния закон“, шокира Колдуел-Стоун. „То говори на сърцето на масовата цензура“.
Превод от английски: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.