CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Забравени древни цивилизации,

09/15/22 / ИСТОРИЯ
за които мнозина никога не са чували

Аксумска валута: серия антични монети

culturespace.bg
Думата „цивилизация“ се тълкува по различни начини, но археолозите обикновено наричат древните цивилизации общности от хора „с високо равнище на културно и технологично развитие“. Например, въпреки че австралийските аборигени са най-старата култура, обитаваща непрекъснато определена област, номадските навици и липсата на инфраструктура обикновено водят до факта, че те не се смятат за цивилизация.
Повечето хора са чували за древните египтяни, ацтеки и инки. Но всъщност все още има много древни цивилизации, които не са толкова добре известни.

КРАЛСТВО АКСУМ
100 – 940 г. пр.Хр.
Аксум е кралство в днешна Северна Етиопия. В разцвета си то се е простирало от края на Сахара на запад до пустините на Арабския полуостров на изток. Аксумитите развиват свой собствен писмен език – геез, и търгуват с други народи в цялото Източно Средиземноморие. Персийски писател нарича тази националност една от четирите най-велики сили в света. Въпреки това днес се знае сравнително малко за Аксум и той обикновено се смята за „изгубена“ цивилизация.
Смята се, че това общество е било структурирано въз основата на йерархия от крале и благородници. През IV век Аксум приема православието (владетелят е убеден да го направи от бивш сирийски затворник, който по-късно става епископ на Аксум). Аксум се смята за родното място на Саавската царица и за мястото на кивота. Говори се, че кивотът е донесен тук от Менелик I, син на Саавската царица, и цар Соломон. Предполага се, че безценният артефакт е в местната църква.

КОНАР-САНДАЛ

Зикуратът на Джирофт: Най-големият и най-старият от този тип в света?

4500 – 3000 г. пр.Хр.
Конар Сандал се намира близо до Джирофт, град в южната част на Иран. През 2002 г. тук е открит зикурат (храмов комплекс с тераси), един от най-големите и най-старите по рода си в света. Към днешна дата в Конар-Сандал са разкопани две могили, където са открити голяма двуетажна сграда с много дебели стени (това предполага, че е някакво укрепление). Откриването на зикурата накара учените да спекулират, че мястото е било обитавано от цивилизация, основана на ритуали и вярвания.
Смята се, че датира от около 2200 г. пр.Хр. и може да е създадена от Арата, - страна от бронзовата епоха, която е описана в шумерски текстове, но чието местонахождение не е открито. Ръководителят на археологическия обект описва мястото като „независима, автохтонна цивилизация от бронзовата епоха със собствена архитектура и език“. За съжаление, Конар Сандал е бил обект на плячкосване и неразрешени разкопки и не е известно колко съкровища са били разграбени. Въпреки това се смята, че тази цивилизация може да служи като доказателство за най-старата писменост в света.

ШАНЛЪУРФА, ТУРЦИЯ
Шанлъурфа, град в днешна Турция, първоначално наречен Урфа, или Урга, може да се похвали с дълга и сложна история, както и с много религии. Тук са открити интересни археологически обекти, като например пещера, за която се смята, че е родното място на пророка Авраам. Шанлъурфа е бил основен център на сирийската култура. В непосредствена близост до града се намира Гьобекли тепе, където са били издялани, издълбани и монтирани мегалити много преди известното ни изобретяване на метални инструменти… и 6000 години преди Стоунхендж. Но за тепето сме писали в този сайт.
Предполага се, че хората са пътували от Урфа до храма Гьобекли тепе за религиозни церемонии, въпреки че до момента не са открити доказателства, че двете места са свързани помежду си.


МЕХРГАРХ

Керамичен съд 3000 – 2500 г. пр. Хр. 

7000 г. пр.Хр.
През 1974 г. започват разкопките в Мехргарх в Пакистан, но липсата на правителствен интерес, ерозията на земята и постоянното плячкосване на мястото са оставили Мехргарх като относително непозната цивилизация. Освен това археологическите разкопки са станали по-трудни поради продължаващите племенни вражди и липсата на сигурност за копачите. Това е срамно, тъй като Мехргарх е една от най-старите цивилизации в света.
Намерените артефакти свидетелстват за високо развито общество с добре установени търговски връзки с различни региони. Смята се, че Мехргарх е съществувал около 7000 г. пр.Хр., хиляди години преди цивилизацията от долината на Инд в същия регион. Мехргарх е имал население от около 25 000 души, но много от останките са заровени дълбоко в земята и намирането им е предизвикателство. По време на разкопките са открити комплекс от добре запазени сгради от глинени тухли и гробище.

НУБИЯ

Пирамиди се вписват в пейзажа в Мерое, който става столица на Нубия около 300 г. пр. Хр..

Нубия, разположена на юг от Египет, в Судан, е била цивилизацията, която някога е управлявала Египет. Нубия е имала свои собствени пирамиди, останките на 223 от които може да се видят и днес. 25-ата династия на Древен Египет, известна още като Черната династия поради тъмната кожа на нубийските фараони, е период на стабилност и просперитет, през който се набляга много на културата и изкуството. Кралството имало собствена писменост и култура, а земите на нубийците били богати на злато. Ерата на могъществото на Нубия приключва, когато фараонът Снеферу нахлува в Нубия и я обявява за аванпост за добив на полезни изкопаеми. Тя е лишена от статута си на държава и става просто регион на Египет под контрола на фараона. Нубийците са до голяма степен асимилирани в египетското население, въпреки че археологически доказателства за тяхната цивилизация все още оцеляват днес.

ЦИВИЛИЗАЦИЯ НОРТЕ ЧИКО

Норте Чико: Първата цивилизация в Америка?

3500 – 1800 г. пр.Хр.
Цивилизацията Норте Чико е една от най-големите мистерии за учените. Към днешна дата се знае много малко за това предколумбово общество в Перу, което вероятно е най-старата известна цивилизация в Америка. Открити са доказателства за съществуването на огромни структури, включително пирамиди, както и останки от сложни напоителни системи, но почти никакви доказателства за това, какво е било всекидневието на местните хора. Към днешна дата са открити шест пирамиди, най-голямата от които е известна като Темпло Майор. Въпреки че пирамидите не са били толкова сложни, колкото по-късната архитектура на инките, те все пак са били сложни структури.
Селищата Норте Чико са били разположени на север от днешна Лима. Интересното е, че Норте Чико е една от малкото цивилизации, които, изглежда, не са знаели как да правят керамика, тъй като не са открити такива артефакти. Смята се, че вместо това са използвали издълбани кратуни. Досега сред артефактите на Норте Чико са открити само няколко примера на изкуство или бижута. Селищата са били изоставени някъде около 1800 г. пр.Хр., но все още не е ясно защо това се е случило. Няма доказателства, че тази цивилизация някога е участвала във война или конфликт, или че е била засегната от природно бедствие. Селищата са били съсредоточени около трите главни реки, така че е възможно продължителна суша да е принудила населението да мигрира към други места, но това не може да бъде доказано.
Превод: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.