CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Загадки от мезолита:

10/21/22 / НАУКА
змийски камъни, древен хайвер и други любопитности

culturespace.bg

Епохата на мезолита е продължила от приблизително 10 000 до 4000 г. пр. Хр. Наричано още „среднокаменната епоха“, това е било трудно време за хората. Последният ледников период е в упадък, но климатът все още е много суров.
Въпреки това последните открития показаха удивителната адаптивност на хората, както и съществуването на няколко неочаквани занаяти и строителни умения. Мезолитната археология се натъква на много редки артефакти и мистерии и може да се превърне в тайнствена следа към историята на Стоунхендж.

1. МИСТЕРИОЗНИ КВАДРАТИ


Пещерите „Чедър“ в Съмърсет са важен археологически обект. Сред другите големи открития, направени тук, е и най-старото научно потвърдено гробище в света (на възраст между 10 200 и 10 400 години). Това гробище със скелети е намерено през 1914 г. в пещерата „Авелин“. Когато през 2005 г. в пещерата „Лонг“ бяха открити „гравюри“ по стените, учените веднага се заинтересуваха от откритието. Стенописът се състои от три на пръв поглед незначителни квадрата. Но такова геометрично трио е много рядко= откривано е само два пъти във Великобритания.
Тези квадрати, издълбани в стените, приличат на други, намерени в цяла Европа и направени приблизително по същото време. Най-вероятно те са създадени с помощта на каменни инструменти преди около 10 000 години, тоест веднага след последната ледникова епоха. Учените обичат да изучават това време поради множеството културни и екологични промени, които се случват тогава. Пещерите „Чедър“ очевидно са били важни за мезолитните общности, но значението на тези квадрати все още не е дешифрирано.

2 ТИЙНЕЙДЖЪРСКО ЛИЦЕ
Когато примитивните хора са погребвали един от членовете на своята общност в пещера в Гърция, те не са и предполагали, че 9000 години по-късно хората ще видят как е изглеждал този човек приживе. Жената е била само на около 18 години, когато е починала по неизвестна причина.
Археолозите откриха гроба й през 90-те години и ѝ дадоха прякора „Авга“. Останките на момичето почиват в пещера на Теопетра – археологически обект, в който са открити много находки, вариращи на възраст от палеолита до неолита. В пещерата, освен кости, са намерени артефакти на 45 000 години. Напоследък лекари и специалисти от много области се опитват да възстановят лицето на Авга. Мускулите бяха старателно моделирани върху реплика на нейния череп, а след това кожата, косата и цвета на очите бяха добавени въз основа на регионалната генетика. След завършване изследователите за първи път видяха как изглежда мезолитен тийнейджър. Авга има продълговато лице, изпъкнала челюст и близко разположени тъмни очи.

3. ХАЙВЕР В ДИЕТАТА
Керамична купа доказа, че мезолитното меню не е било толкова просто. Поне не и в Германия. Противно на общоприетото схващане, че човешката кулинарна мощ е била ограничена до печене на животински трупове, проучване от 2018 г. установи, че древните германци са били доста добри в готвенето. По купата са открити следи от варен хайвер. Анализът на остатъците скоро разкри какво е сготвил готвачът този ден. Вечерята на 6000 години се състои от пресен хайвер от шаран с билки. За съжаление, видът на зеленината не може да се установи. Но ако не е подправка, изследователите смятат, че може да са листа, използвани за опаковане на храна, за да бъде топла. Във всеки случай това показва, че готвачите от мезолита далеч не са били примитивни.

4. НАЙ-СТАРИТЕ ДЪРВЕНИ КОНСТРУКЦИИ НА ТЕМЗА


Централата на MI6 се намира точно над Темза в Южен Лондон. През 2011 г. археолози откриха край нея останки от най-старата дървена конструкция на Темза. Не само възрастта ѝ е значителна, но и известна мистерия свързана с нея.
Дърветата за сградата са изсечени между 4790 и 4490 г. пр.Хр., когато сегашната тинеста зона вероятно е била суха земя. Като се има предвид, че дървеният материал е бил тежък, това предполага, че хората вече са правили постоянни жилища по време, когато са били предимно номадски ловци. Изследователите подозират, че сградата е или светилище, или районът е бил толкова богат на природни ресурси, че хората са построили постоянен дом там.

5. ЗМИЕВИДНИ КАМЪНИ
През 2016 г. археолози посетиха Украйна, за да разкопаят древен обект, наречен „Каменен гроб I“. Тук откриха два камъка със странна форма, които се оказаха изкуствени. Камъните са създадени да приличат на змийски глави. По-старият камък, с размери 13х6,8 см, има жълт оттенък. Освен сплесканото дъно, камъкът е триъгълен, с ясно видими очи и линия на змийска уста.
За щастие, камъкът е открит близо до древно огнище, така че изследователите са използвали органичния материал от него, за да датират фигурката. Възрастта се оказа невероятна: 8300 – 7500 пр.Хр. До камината се озовала и „по-млада“ глава, на възраст е около 7400 г. пр.Хр. Главата на това каменно влечуго е плоска и кръгла с нещо като шия и два процепа за очите. Този камък е с по-малки размери: 8,5х5,8 см. Интересното е, че наблизо е открита и каменна глава на риба.

6. ПОДВОДЕН МОНОЛИТ
През 2015 г. изследователи картографираха морското дъно около Сицилия. За всеобща изненада те откриха нещо, което приличаше на изкуствен обект на дълбочина от 40 м край брега на о. Пантелерия Векия. Въпреки че монолитът е разбит на две части, размерът му е 12 м и не прилича на нищо наоколо. Има три големи дупки с приблизително еднакъв диаметър. Невъзможно е да е естествено образувание.
Най-доброто обяснение е, че някой е направил артефакта, най-вероятно – местни хора от мезолита. Теория предполага, че монолитът е бил крайбрежен фар и в яма върху него е била поставяна факла. Точното време на създаването му остава толкова мистериозно, колкото и истинската му цел, но монолитът вероятно е на повече от 9500 години. Някъде след тази дата морските равнища се надигат по целия свят и наводняват архипелага между Сицилия и Тунис, откъдето първоначално са дошли строителите, подозират изследователите. Остава неизвестно как общество на ловци и събирачи е направило монолит, който изисква напреднали строителни умения.

7. УБИЙСТВО ОТ МЕЗОЛИТА
Преди около 50 години в Полша бяха открити череп и изгорена кост. Останките на 8000 години, открити близо до река, заедно с кремъчни инструменти, предполагат, че човекът е бил ловец. След като изследваха изгорената кост и силно счупения череп, учените стигнаха до заключението, че двадесетгодишното момче е жертва на канибали. През 2018 г. ново проучване разкри истинската история. Доказателствата показват, че мъжът е бил убит. По време на кавга някой е нанася съкрушителен удар в челото му. Въпреки чудовищния удар той не умира веднага. Сканирането показа признаци на зарастване по ръбовете на фрактурите. Мъжът е изживял продължителна агония – повече от седмица. Това убедително опроверга теорията за канибализма. А следите от огън върху костите може да са се появили в резултат на огнено погребение.

8. ЕКО КЪЩА
Удивителна находка бе открита близо до Стоунхендж през 2015 г. Приблизително на 1,6 км от известния паметник изследователите откриха нещо, което може да се нарече екологичен дом (поне според стандартите на мезолита). Преди около 6000 години ловци-събирачи открили мястото, където било паднало масивно дърво.
Като истински технологични новатори, те използват обърнати корени като стени, облицовайки повърхността им с кремък. В дупката, изкоренена от паднало дърво, е направена настилка. На известно разстояние от коренището е издигнат дървен стълб като опора за покрива, вероятно направен от трева и кожи. Дори има „отопление“ в къщата. Големи камъни се нагряват в огнище (разположено далеч от покрива) и се поставят до спалните, за да осигурят топлина през нощта. Дървен стълб, датиращ от 4336 – 4246 г. пр.Хр., може да промени предисторията на Стоунхендж. Мнозина вярват, че неолитните паметници са построени от мигранти от континента, които са населили необитаеми земи. Но тази къща предполага, че са се натъкнали на местна мезолитна общност.

9. НАЙ-СТАРОТО БРИТАНСКО ПЪТУВАНЕ


Блийк Мийд е древен бивак под Стоунхендж. Когато археолозите откриха кучешки зъб на 7000 години на мястото, това бе доказателство за най-старото пътуване в страната. Анализът на зъбния емайл показа, че кучетата са пили вода в района на долината Йорк. За да стигнат до Блийк Мийд, кучето и неговият собственик от мезолита са изминали около 402 км. Предвид и други артефакти, открити по-рано, вече се смята, че преди хиляди години хората са правили нещо като хадж в Блийк Мийд. И не само няколко пъти. По някаква причина пътешествениците са изминавали дълги разстояния, за да стигнат до това място – тенденция, продължила почти 4000 години (7900 – 4000 г. пр.Хр.). Това може да е означавала, че „паркингът“ се е превърнал в място за срещи за обмен на информация, размяна на стоки и намиране на брачни партньори. Изследователите смятат, че Блийк Мийд е една от причините за мистериозния произход на Стоунхендж.

10. ОЦЕЛЕЛИ ПРИ ИЗМЕНЕНИЕТО НА КЛИМАТА
Когато последният ледников период приключва, климатът е силно променлив. Мезолитната група е първата, която се завръща във Великобритания, оставяйки след себе си Стар Кар – безценен археологически обект. Намерено през 1940 г., това място разкри най-старата британска къща и някои от най-старите дърводелски изделия, откривани някога в историята. Проучване от 2018 г. установи, че мистериозните селяни са още по-странни, отколкото се смяташе досега.
Смяташе се, че от драматичната промяна на климата преди около 11 000 години са „оцелели“ хората от Северна Великобритания. Хората от Стар Кар отричат тази теория. Тяхната общност претърпява два смъртоносни студа преди около 9300 и 11 100 години. Температурите рязко падат и остават изключително ниски в продължение на 100 години и двата пъти. Изследователите очакваха сериозни последствия за Стар Кар, но хората някак са успели да използват околната среда за хранителни доставки, изграждане на дървени конструкции и поддържане на социална стабилност дори в много опасни времена.
Превод: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.