CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Захари Карабашлиев и Борислав Скочев с награди в годишния конкурс за проза и хуманитаристика на Портал „Култура”

11/03/18 / КУЛТУРА
Романът „Хавра” бе отличена в категория „Проза”, а „Концлагерът „Белене” 1949-1987” взе отличието за „Хуманитаристика”!

 На 1 ноември, в Деня на народните будители, Портал „Култура” връчи годишните си награди в областта на прозата и хуманитаристиката.
На церемонията, провела се в книжарница „Гринуич”, сред много достойни творби бяха отличени „Хавра“ на Захари Карабашлиев и „Концлагерът „Белене” 1949-1987”.
В категорията „Хуманитаристика” първа награда получи монументалното изследване на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене” 1949-1987” („Сиела”, 2017), която „чрез анализа на концлагерната система от времето на комунизма очертава по нов начин полетата на съпротива и несъпротива срещу режима“.
Втората награда в категория „Проза” пък бе връчена на Захари Карабашлиев за втория му роман „Хавра“ („Сиела”, 2017) заради „умението му да превърне романното повествование в разследване на настоящето, където факт и фантазия се сплитат в причудливо единство“.
И „Хавра“, и „Концлагерът „Белене” 1949-1987” са книги със съществен принос към историята на миналата епоха и се превръщат в предупредителен реквием за бъдещите поколения, че не бива да се повтарят грешките от миналото. „Концлагерът „Белене” 1949 – 1987” от Борислав Скочев излага цялата налична фактология, свързана с едно от най-черните петна на близката ни история и възкресява гласовете на хората, обречени да го преживеят. „Хавра“ от Захари Карабашлиев направи хиляди български читатели съпричастни към личната съдба на една от ключовите фигури в нашата история – Джанюариъс Макгахан, както и към битката за справедливост на младия Никола, завърнал се във Варна след мистериозната смърт на баща си и изправен пред една променена, апатична и гротескна България.

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2023, Всички права запазени.