CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Започва Опера X 2019!

06/12/19 / ИЗКУСТВО
Преди световното си турне четирима италиански тенори ще пеят в Летния театър във Варна

Утре от 21:00 часа започва лятната оперна програма „Опера X 2019” в Летния театър на Варна с концерт от любими италиански арии и канцонети.
На сцената ще излязат четиримата италиански тенориАлесандро д’Акриса,Федерико Сера, Федерико Паризи и Роберто Крескапреди световното ситурне. Те ще пеят с оркестъра на Държавната опера – Варна, с диригент Дерек Глийсън.
Но кои са тези тенори с амбицията да наследят прочутото трио Павароти, Карерас, Доминго?
Алесандро д’Акриса
Алесандро д’Акрисае завършил с отличие Консерваторията в Козенца в класа на Клаудия Сиска. Дебютира в ролята на Ренато в оперетата „Граф Люксембург“ на Ф. Лехар, в театър Рендано в Козенца и като Пинкертон в „Мадам Бътерфлай” в Порденоне (град и община в Северна Италия). През 2011 г. пее в модерната опера „Федра“ на Сенгиовани, а през 2013-та е Ернесто в „Дон Паскуале“ на Доницети в Оперния театър в Рим. През 2014 г. Алесандро пее в „Пастирския крал“ на Моцарт – Агенор, в Театър „Верди“ в Триест той е Абдало в „Набуко” с диригент ДжанпаолоБисанти, режисьор Стефано Пода. През 2015 г. дебютира в „Кампиело“ на Ермано Волф-Ферари. Изпълнява ролята на д-р Кай във „Фалстаф“ на Верди; една от последните му роли е на Шмид във „Вертер“ от Масне, а в Театро Комунале в Модена изпълнява ролята на Сам в „Малкият коминочистач“ от Бенджамин Бритън.
Наскоро той дебютира в ролята на Неморино в „Любовен елексир“ на Доницети в Театро„Траяно“ в Чивитавекия.
Алесандро д’Акриса е избран от фондация „Павароти“за участие в шоуто „Белканто наследството на Павароти”.
Федерико Сера
Роден е на 22 декември 1987 г. в Италия.От ранна възраст показва способности за музика и пеене, насърчаван от родителите си и по-големия си брат. Само на 11 години печели първото си състезание за поп музика в Италия. Семейството разбира уменията му и решава да го подкрепи, като записва Федерико на уроци по пеене. На 17-годишна възраст Федерико се записва в уМзикалния лицей във Варезе със специализации за оперно пеене и пиано. Започва дълъг период на обучение и задълбочено изучаване на музикалната дисциплина с майстори от калибъра на Вито Мария Брунети, Джанфранко Чечеле, Федерико Лонги и Алфредо Занацо. Благодарение на постигнатите резултати, Федерико дебютира през 2014 г. в театър „Доницети“ в Бергамо. През 2015 г. за първи път пее с филхармонията на Верона, интерпретирайки най-известните оперни арии, като продължава концертната си дейност през следващите години в различни театри.
Федерико Паризи
Роден е в Таормина, Италия. Започва да учи пеене на 14-годишна възраст. През септември 2011 г. печели наградата „Най-младият тенор на Италия“, връчена от тенора Пиетро Балло и сопраното Моника Куртди Стефано. През януари 2012 г. той получава наградата „Città di Taormina“.
След концерти в Сицилия и Калабрия, през 2014 г. Федерико е включен в Канал 5 на италианската телевизия в предаването„Tu si que vales“ на Белен Родригес и Франческо Соле.През лятото на 2014 г., в допълнение към концертите на класическата музика, Федерико участва и в концерти на о-в Сицилия заедно с италиански артисти на поп музиката като Ивана Спаня, Анна Татангело и Джузепе Повия. От 2015 г. Федерико се радва на много успехи и признание като изпълнител на популярни италиански песни икато домакин на телевизионната програма „Insieme“ на AntennaSicilia.

Роберто Креска
Роберто започва обучението си по пеене в консерваторията на Санта Чечилия в Рим. През 2004 г. дебютира в операта „Рита“ на Доницети в Театро„Виторио Емануеле“–Беневенто, в ролята на Бепе. През септември 2006 г. пее в „PalaisdelaBourse“ в Париж, където получава широко признание от критиците и публиката. През 2008 г. дебютира в „Тоска“ от Пучинив ролята на Каварадоси. Роберто е участвал в Театро „Маручино“ в Киети, в Театралния съюз на Витербо, Общинския театър в Пиаченца, Театро„Бибиена“вМантуа и др.
През 2009 г. дебютира в „Любовен елексир“ на Доницети за Tusciaoperafestival, режисиран от M.С. Виняти, като изпълнява ролята на Пиетро за новата опера от поколението на Р. Авалоне „Войтила“ в Келце (Полша). През март 2010 г. Роберто печели 64-тия конкурс на Сполето в Европейския съюз, а през юли 2010 г. участва в концерт на Универсалното изложение в Шанхай (Китай) като представител на италианските постижения в света.
В 64-тия сезон на Театро„Лирико“ в Сполето Роберто дебютира в „Кармен“ от Бизе в ролята на Дон Хосе. Роберто участва в международни турнета в Китай, Турция, Холандия, Русия, Южна Африка и Канада. През декември 2010 г. е специален гост на Големия новогодишен концерт в Нанкин (Китай), излъчван на живо по радиа и телевизии в Китай.
За 65-ия сезон на театъра „LiricoSperimentale“на Сполето(2011 г.) Роберто дебютира в ролята на Б.Ф. Пинкертон в„Мадам Бътърфлай“ от Пучини, прави дебют и като Родолфо в„Бохеми“ от Пучини, режисиран от M.Гати.
През март 2012 г. изпълнява Туриду в операта „Селска чест“ на Маскани и Рамбалдо в „Аделаида ди Боргоня“ от Пиетро Дженерали в първото й съвременно представление, режисирано от Ф. Пива в „TeatroSociale di Rovigo“.
През 2012 г. Роберто дебютира в ролята на Алфредо в „Травиата“ от Джузепе Верди.
Записва за „ОМА МУЗИКА“ компактдиска „ОпераАриас“, дирижиран от маестро Виктор Карзалис. Дискът съдържа селекция от най-известните арии за тенори.

Очаква ни една прекрасна вечер със завладяващите, вълнуващи, страстни, ангажиращи и хипнотизиращи изпълнения на гласовитите италианци. Ще чуем ново поколение тенори от световна класа, които пеят класически творби с блясък, вдъхновение и жизненост, всички – в свой собствен неподражаем стил.

Източник: static1.squarespace.com

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.