CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Златни искри 2018“

10/15/18 / ИЗКУСТВО
Италия и Русия са победителите в шестото издание на Европейския фестивал за детска песен във Варна

 При голям интерес от най-младата публика на Варна, през изминалия уикенд се проведе Международният музикален фестивал „Златни искри“. Домакини бяха Grand Mall и в концертното студио на Радио Варна. Форумът се организира от Фондация „Откритие“ в партньорство с Grand Mall и БНР Радио Варна, с подкрепата на Министерството на културата на Република България и фонд "Култура“ на Община Варна.

Песента "Правете като мен" на композитора Джани Валино по текст на Чинция Роса в стила на съвременната италианска кантилена, представена от дуета "008" на чаровните италианки София и Виктория, грабна не само адмираците на публиката но и първата награда в шестото издание на Европейския фестивал за детска песен „Златни искри“.

Неслучайно призът беше поделен и с песента "Любов и доброта" - позитивна съвременна композиция на Тарас Демчук по текст на Денис Крушев, изпълнена от Дария и Кирил - солисти на най-популярната руска група "Непоседи".

България беше представена с 15 нови авторски композиции и заслужено следващите награди в класацията си поделиха песни на наши автори: „Молитва за България"/музика Хайгашот Агасян, текст Анета Мутафова/ и „Бисерче вълшебно" /музика Любомир Денев, текст Любомир Денев (по Валери Петров)/бяха отличени с втори награди. Третата награда разделиха песните „Летен рок“ /музика Щерион Пилидов, текст Христина Димова/ и „Повярвай и ти!" /музика и текст Петър Писарски/. Награди за аранжимент получиха Вячеслав Кушев и Светослав Лобушки.

Председателят на международното жури за песен, композиторът Стефан Илиев сподели: "Златни искри“ е единственият по рода си ежегоден международен форум за детска песен, трайно вписал се в националния културен календар, подкрепен от Министерството на културата, Община Варна и БНР. Този фестивал е със значение за стимулиране на творческите заложби на младите за тяхното интелектуално и духовно развитие. Насърчава създаването на творчество, адресирано към към детско-младежката аудитория и разпространението му по света." А Елена Пинджоян от Русия /ръководител на детската група "Непоседи", обобщи: "Това беше един изключително силен конкурс с много добри песни, носещи музикалните традиции в песенното творчество на европейски държави - Бългрия, Италия, Русия, Румъния, Армения, Украйна, присъстваха и много, много добри български автори". "Възхитен съм, че имаше толкова талантливи, добре подбрани певци и на нас, членовете на международното жури в съпътстващата програма - международния конкурс за изпълнители, никак не ни беше лесно да определим най-добрите"- добави румънската поп звезда Михай Траистариу.
И първата награда в конкурса за изпълнители на "Златни искри", Варна 2018 отново беше поделена.Тя отиде при Валерия Войкова/България/, Едуард Марио Тудор /Румъния/ и Давид Киканидзе /Русия/.

Бяха раздадени още много награди, включително и от световната фестивална организация WAFA.
Фестивалната програма беше записана в концертното студио на БНР-Радио Варна, а телевизионната реализация се осъществи в Grand Mall.

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.