CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Неразгадани древни мистерии

03/21/24 / ИСТОРИЯ
Въпреки усилията на изследователи и археолози, древният свят пази много от своите тайни

culturespace.bg

Древната история е пълна с неразгадани мистерии. „Хората са очаровани от мистериите“, казва Андреа М. Бърлин, професор по археология в Бостънския университет. „Много сме любопитни за това, което не можем да видим, за това, което е било преди“.
И въпреки че някои мистерии вероятно никога няма да бъдат разгадани, други се разкриват с помощта на новите технологии. Както посочва Бърлин, съвременният археолог може да намери глинена топка от древността и може да използва атомна енергия, наред с други инструменти, за да извлече нейния химичен състав, докато археолог от XIX век би разчитал на обикновена кирка и ръчна количка.
„Всяка нова технология, която беше предоставена на археолозите, като се започне с датирането с въглерод-14 през 50-те години на миналия век, радикално тласна изследванията“, казва Бърлин. „Можем да виждаме по-дълбоко, по-детайлно и по-фино, така че има много повече въпроси, които може да зададем и да им отговорим“.
Тя добавя: „Научихме доста за това колко сложни са били много древни места“.
Опитът на Бърлин показва, че професионалните археолози са склонни да избягват ролята на популярни детективи, особено що се отнася до неща като Ноевия ковчег и пълните със съкровища гробници. Въпреки това тя признава чувството за чудо, което вдъхват подобни мистерии.
„В днешно време ние сме общество, ориентирано към настоящето и бъдещето“, казва Бърлин, „така че от моя гледна точка всеки, който се интересува изобщо, дори малко, от миналото – това е страхотно.“

1. Тонис-Хераклион


Египетски пристанищен град на Средиземно море, Тонис-Хераклион е служил като основен търговски център преди основаването на близката Александрия около 331 г. пр.Хр. За митичния герой Херакъл и Елена от Троя се предполага, че са прекарали известно време там. Около II век пр.Хр. обаче центърът на града се срутва поради втечняване на почвата , вероятно предизвикано от земетресения, цунами или наводнения. В крайна сметка целият Тонис-Хераклион потъва под водата, където остава изгубен, докато не е преоткрит в началото на 2000 г. от морски археолози. Оттогава големи статуи, саркофази на животни, руини на храмове, керамични късове, бижута, монети и дори кошници с плодове на 2400 години са били извадени от вълните, като по този начин хвърлят нова светлина върху тази реална Атлантида.

2. Заливът Гуанабара


Действайки по сигнал на местните жители, противоречивият изследовател на корабокрушения Робърт Маркс заявява през 1982 г., че е открил няколко римски вази с две дръжки, известни като амфори, в залива Гуанабара в Бразилия. Според Маркс амфорите, покрити с раковини, са доказателство, че римляните са били първите европейци в Бразилия, които са предшествали португалците с повече от 1000 години. Той обаче така и не успява да проучи напълно мястото, тъй като бразилското правителство му забранява да влиза в страната, защото предполага грабеж и спира напълно подводното проучване. Маркс обвинява бразилския флот, че изхвърля утайки върху амфорите, за да не се налага пренаписване на историята. И до ден-днешен римското присъствие на бразилския бряг остава недоказано.

3. Линиите на Наска
Преди около 2000 години цивилизация, предхождаща инките, гравира серия от огромни рисунки в сухата крайбрежна равнина на Перу. Известни като линиите на Наска, тези геоглифи остават до голяма степен неизвестни, докато самолетите не започват да летят над района през 30-те години на миналия век. Към днешна дата са открити повече от 1000 дизайна: повечето са прави линии, които се простират до 30 мили, или геометрични фигури, от трапец до спирали, докато други изобразяват животни и растения, включително паяк, колибри, маймуна, кит, двуглава змия, куче и хуманоидна фигура с прякор „Астронавтът“. През 2022 г. бяха открити 168 нови геоглифа, но изследователите все още не разбират тяхната цел. Една известна хипотеза ги свързва с водни ритуали, въпреки че има и други предположения.
Повече информация ТУК!

4. Свещник Паракас

На северозапад от линиите Наска, издълбан в хълм с изглед към залива Писко в Перу, се намира канделабърът Паракас, друг масивен геоглиф, който се простира на около 18 м от горе додолу. Въпреки че керамиката, открита на мястото, е датирана около 200 г. пр.Хр., никой не знае възрастта на самия свещник. Неговото предназначение си остава също толкова неясно. Една теория твърди, че е служил като навигационен инструмент за моряците, докато друга вижда в него изображение на тризъбеца на бога-създател.

5. Саксайуаман


На друго място в Перу, точно край Куско, се намират останките от крепостта Саксайуаман, която е старателно построена от инките през 1400 г. Подобно на Мачу Пикчу, работниците на инките по някакъв начин са преместили огромни скали на място на строежа: някои от каменните късове са тежали 125 тона или повече – преди зидарите да ги изрежат, използвайки само бронзови и каменни инструменти, и да ги монтират прилепнали без хоросан. Въпреки че испанските колонизатори разглобяват голяма част от строителните материали, Саксайуаман остава структурно достатъчно здрав, за да издържи на големи земетресения и други съсипни на времето.

6. Гробницата на Клеопатра
Много се знае за Клеопатра VII, така наречената последна кралица на Египет, която е известна с връзките си с Юлий Цезар и Марк Антоний и по-късно се самоубива през 30 г. пр.Хр. след поражението на Антоний и нейното поражение в битката при Акциум. И все пак местоположението на гробницата на Антоний и нейната гробница (предполага се, че двойката е била погребана заедно) остава пълна загадка. Някои изследователи смятат, че тя се е намирала в Александрия, нейната столица и някогашен културен център на средиземноморския свят, само за да бъде изгубена, когато цунамито преминава оттам през 365 г. сл.Хр. Други подозират, че е другаде в делтата на Нил, вероятно в храм, посветен на Изида и Озирис – боговете, с които се свързват съответно Клеопатра и Антоний. В допълнение към изгубената гробница на Клеопатра има други легендарни изгубени гробници, включително гробниците на Александър Велики и Чингис хан.
Повече информация ТУК!

7. Паметникът Йонагуни

Край бреговете на японския остров Йонагуни се намира подводна скална структура, дълга най-малко пет метра и широка два метра, която прилича на изкуствена стъпаловидна пирамида. Открит през 80-те години на миналия век и днес известен като Паметник Йонагуни, някои изследователи смятат, че той е руина от древна цивилизация. Много други изследователи обаче твърдят, че „японската Атлантида“ не е нищо повече от любопитен природен феномен, оформен от тектонично издигане и океански течения.
Повече информация ТУК!

8. Стоунхендж

Изграждането на Стоунхендж, една от най-емблематичните праисторически забележителности в света, започва преди около 5000 години, преди Англия дори да навлезе в бронзовата епоха. Добре проучен от векове, повечето изследователи са съгласни, че обектът е функционирал като място за погребения – и вече е известно откъде идват масивните камъни. И все пак другите тайни на Стоунхендж остават упорито неуловими, включително неговото възможно религиозно, церемониално, астрономическо и/или терапевтично значение.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.